Mitä ennakkoverot ovat?
Toiminimiyrittäjän ja palkkatyöläisen veroja maksetaan eri tavoin: Kun tuloja ansaitaan työsuhteessa, työnantaja pidättää palkasta ennakonpidätyksen ja tilittää sen verottajalle. Toiminimiyrittäjänä tuloverot taas maksetaan ennakkoveroina itse verottajalle.
Maksettavan veron määrä perustuu verottajalle ilmoitettuun arvioon tilikauden tuloksesta. Arvion perusteella verohallinto lähettää sinulle ennakkoverolaskut, jotka maksetaan niiden eräpäivinä.
Tilikauden päätyttyä lasketaan, maksettiinko ennakkoveroja liian vähän tai liian paljon. Jos olet maksanut liian vähän ennakkoveroja, maksat puuttuvan osan jäännösverona. Jos taas olet maksanut liikaa ennakkoveroa, saat veronpalautusta. Seuraavilla tilikausilla ennakkoveron määrä määräytyy edellisen tilikauden tuloksen pohjalta.
Huomioithan, että Holvin kirjanpitopakettiin ei kuulu ennakkoverojen hakeminen tai maksaminen, eli näistä sinun tulee huolehtia itse.
Huomioithan, että jos olet ottanut kirjanpitopalvelun käyttöön ennen 29.6.2021 ja olet jo ajastanut maksun Holviin, ajastettua maksua ei poisteta, mutta mikäli ennakkoveroihin tulee muutoksia 1.9.2021 sinun tulee: 1) Mitätöidä aikaisemmat maksut
|
Uuden yrityksen ennakkoverot
Kun olet perustanut yrityksen ja ilmoittautunut ennakkoperintärekisteriin, arvioit ensimmäisen tilikauden tuloksen ja teet ennakkoverohakemuksen. Jos arvioit tuloksen olevan lähellä nollaa, ei sinun tarvitse tehdä hakemusta.
Toiminnan alkaessa voi olla haastavaa ennustaa tulevaa tulosta tarkkaan. Ensimmäisen tilikauden tulostasoa kannattaakin pitää silmällä pitkin vuotta ja arvioida mahdollista muutostarvetta ennakkoveroihin hyvissä ajoin. Jos maksat ennakkoveroja liian vähän, joudut myöhemmin maksamaan jäännösveroa.
Miten ennakkovero muodostuu?
Verottaja laskee ennakkoverot arvioimastasi verotettavasta tulosta (aivan kuten palkkatöissä saat veroprosenttisi arvioimiesi vuositulojen perusteella).
Yrityksen verotettava tulos muodostuu kaikista tilikauden myynneistä, joista on vähennetty vähennyskelpoiset kulut. Huomioi, että rahan nostaminen henkilökohtaiseen käyttöön yrityksen tililtä ei ole kulu eikä siten vaikuta yrityksen tulokseen.
Yrityksen verotettava tulos otetaan mukaan henkilökohtaiseen verolaskentaasi. Näin ollen lopulliseen ennakkoverojen määrään vaikuttavat verovuoden muut ansiotulosi (eli palkkatulot) sekä kaikki mahdolliset tuloverotuksen vähennyksesi.
Toiminimiyrittäjän tuloksesta osa voidaan jakaa verotettavaksi puolisolla. Tämä edellyttää, että puolisosi työskentelee yrityksessäsi. Tällöin ennakkoveromaksut tulevat sinun lisäksesi myös puolisollesi.
Näin arvioit verotettavat tulosi
- Arvioi yritystoimintasi loppuvuoden tulos (myynnit miinus kulut).
- Jos olet ollut palkkatöissä, laske yritystoimintasi ulkopuoliset palkkatulot vuoden alusta tähän asti ja näistä pidätetyt ennakonpidätykset. Näet nämä tiedot viimeisimmältä palkkalaskelmaltasi.
- Arvioi, kuinka paljon sinulle kertyy loppuvuoden aikana yritystoiminnan ulkopuolisia palkkatuloja. Jos et ole palkkatöissä, sinulla ei ole palkkatuloja.
- Lisää tiedot muista tuloista, tuista tai etuuksista (esim. starttiraha, asumistuki, opintoraha).
Näin haet ennakkoveroa
Ennakkoverojen hakeminen onnistuu OmaVerossasi osoitteessa https://www.vero.fi/sahkoiset-asiointipalvelut/omavero/. Muista, että voit myös päivittää ennakkoverohakemustasi vuoden mittaan.
- Kirjaudu OmaVero-tilillesi.
- Valitse “Toiminnot”-kohdan alta “Verokortit ja ennakkovero”.
- Skrollaa alas, kunnes näet “Hae ennakkoveroa” -painikkeen ja klikkaa sitä.
- Täytä/päivitä tiedot ohjeiden mukaisesti.
- Esikatsele hakemus. Jos kaikki on kunnossa, lähetä se verottajalle.
Mitä tapahtuu ilmoituksen jälkeen?
Kun olet ilmoittanut ennakkoverosi, sinun tulee ajastaa maksu, jotta ennakkoverot maksetaan ajallaan eräpäivinä Holvi-tililtä. Lisäksi muistathan, että jos arviosi muuttuu suuntaan tai toiseen vuoden aikana, muista käydä hakemassa uudestaan ennakkoveroa ja muokkaamassa maksuja.
Lähetämme sinulle joka kuukausi tuloslaskelman, josta voit seurata, miten yrityksesi tulos kehittyy. Jos tulos näyttää poikkeavan paljon OmaVeroon tekemästäsi arviosta, käy päivittämässä tuloarviota ja hakemassa ennakkoveroa uudestaan.
Miten ajastan ennakkoveroni maksuun Holvissa?
Kirjaudu tilillesi ja valitse Tapahtumat-tilinäkymän vasemmalta puolelta.
- Klikkaa Uusi maksu
- Täytä seuraavat tiedot: Aihe (ei lähetetä vastaanottajalle), Maksupäivä (eräpäivä) ja valitse maksetaanko maksu kerran tai toistuvasti (esim. kuukausittain).
- Täytä Rivitiedot (ei lähetetä vastaanottajalle): Tuote, kategoria, summa, ja ALV % jos olet ALV-velvollinen. Jokainen lähtevä maksu valitaan lähteväksi jostain menoluokasta. Voit lisätä menoluokkia Kirjanpito-valikosta.
- Vastaanottajan tiedot. Lisää vastaanottajan nimi ja IBAN-tilinumero. Voit myös valita vastaanottajan kontakteistasi.
- Maksun viitenumero tai viesti. Jos sinulla on maksun viitenumero voit lisätä sen viitenumero-kenttään. Voit myös jättää kentän tyhjäksi ja lisätä viestin viestikenttään. Maksuun on sisällytettävä joko viitenumero tai viesti.
- Lisää liite. Lähteviin maksuihin kannattaa aina liittää lasku tai muu tosite jos sellainen on saatavilla. Liite tallentuu Holviin kirjanpitotositteeksi.
- Saat sitten ilmoituksen puhelimeesi joka siirtää sinut sovellukseen varmentamaan maksun , jos olet ottanut sovelluksen käyttöön. Muuten, sinun tulee antaa sähköpostiosoitteesi sekä salasanasi, ja tämän jälkeen koodin asettamastasi tunnistautumissovelluksesta.
Jos et saa ilmoitusta puhelimeesi - avaa sovellus jotta pystyt sitten varmentamaan maksun.
Kun olet varmentanut maksun, sen tila muuttuu ja löydät sen tapahtumat-listalta. Kun teet maksun ulos Holvista se käsitellään Holvin maksujen käsittelyaikojen mukaan ja saapuu vastaanottajalle 2 pankkipäivän sisällä maksun käsittelyn jälkeen.
Entä jos en kuulu ennakkoperintärekisteriin?
Jos et ole varma, kuulutko ennakkoperintärekisteriin, voit tarkistaa sen YTJ:n palvelusta hakemalla tiedot y-tunnuksellasi.
Jos et kuulu vielä ennakkoperintärekisteriin, voit hakeutua rekisteriin sähköisellä muutosilmoituksella YTJ:n verkkopalvelussa täällä.