ALV - Arvolisävero

Viimeksi päivitetty

1. ALV-tuen aktivointi

Holvin ALV-tuen avulla saat laskettua kätevästi kaikkiin Holvin maksutapahtumiin ALV-määrän ja pysyt helposti ajantasalla ALV-saatavistasi ja -maksettavista. Mikäli ALV-tuki ei ole lisätty tilillesi voit pyytää meitä aktivoimaan ALV-tuen puolestasi lähettämällä aiheesta sähköpostia osoitteeseen support@holvi.com .

2. ALV Maksettavaa ja ALV saatavaa

Holvi seuraa ALV-tapahtumia sekä Tulot-, että Menot-puolilla luomalla automaattisesti puolestasi ALV tulo- ja menoluokat. Näistä luokista näet nopeasti kuinka paljon sinulle on kertynyt maksuliikenteestä ALV-saatavaa tai -maksettavaa. Saat käyttöösi myös helppokäyttöisen ALV-laskurin kaikkea Holvin maksuliikennettä varten, jonka avulla myös tulo- ja menoluokat päivittyvät.

Saat Holvista myös kuukausittaiset ALV-raportit verotusta ja kirjanpitoa varten. Holvin tarjoama ALV-raportti on ALV-kannan mukaan määritelty lista kaikista tilisi maksutapahtumista, jotka sisältävät ALVin (maksuperusteinen). Ajan voit rajata itse ja raportin saat sekä Excel, että PDF-tiedostona.

Holvi ei lähetä automaattisesti ALV lomakkeita verottajalle, mutta saat tililtä kaikki tiedot ALVin raportoimiseen ja voit hoitaa ALVin maksamisen suoraan Holvi-tililtä, jolloin tilanne nollautuu ja voit aloittaa jälleen puhtaalta pöydältä!

Voit aktivoida ALV-tuen kun luot uuden Holvi-tilin tai ottaa yhteyttä support@holvi.com jos haluat aktivoida sen aiemmin luodulle tilille.

3. Miten Holvi laskee ALV:n?

Holvi laskee ALV:t seuraavasti:

Myyt 1000 euron tuotteen jossa on ALV 24% ja kokonaishinta siis 1240€ -> ALV maksettavaa -kategoriaan tulee 240€. ALV saatavaa pysyy 0:ssa eurossa

Maksat tämän jälkeen 100€ laskun jossa on ALV 24% ja laskun loppusumma 124€ -> ALV maksettavaa -kategorian summa vähenee 24€ ja loppusummaksi tulee 216€. ALV saatavaa on edelleen 0 euroa (koska saatavaa ei ole). Jos maksamassasi laskussa olisi ollut ALV summa joka olisi ylittänyt ALV maksettavassa olevan summan, summien erotus olisi raportoitu ALV saatavaa -kategoriaan.

Voit tarkistaa ALV saatavat ja maksettavat ALV-raportin toiselta ja kolmannelta sivulta. Raporttiin pääset klikkaamalla auki kumman tahansa ALV-kategorian.

4. ALV-Raportti

Löydät kuukausittaisen ALV-Raportin kirjanpidon puolelta joko PDF tai Excel-muodossa. Avaa kirjanpito, raportit ja raportit kirjanpitoon. Valitse ALV-Raportti ja määrittele toivottu aikaväli.

5. Poikkeustapaukset - ALVin lisääminen tilisiirtoihin

Jos sinulle saapuu tilisiirto (esim. iZettle maksu) Holvi-tilillesi, josta haluaisit erotella arvolisäveron, voit tehdä sen seuraavalla tavalla:

1. Tarkista että kyseinen maksu löytyy luokittelemattomasta luokasta kirjanpito valikon alla

2. Luo uusi lasku, vastaanottaja tulee olla oma yrityksesi

3. Määrittele laskujen rivit myyntien mukaisesti, esimerkiksi:

• Rivi 1 - ALV 24% X€ -> valitse ALV 24% alasvetolaatikosta
  • Rivi 2 - ALV 10% X€ -> valitse ALV 10% alasvetolaatikosta

4. Tallenna lasku

5. Sinun ei tarvitse lähettää laskua, mutta sinun tulee merkitä se lähetetyksi

6. Nyt voit kohdistaa luokittelemattomassa luokassa löytyvän maksun laskuun, painamalla laskun tila -> maksettu

Huom! Tällä tavalla sinulla tulee olemaan enemmän "lähetettyjä" laskuja kuin normaalisti, joten asiasta voi olla hyvä keskustella kirjanpitäjäsi kanssa.

6. ALV:n maksaminen yleisesti

Jos tilisi on ALV-velvollinen and olet vastaanottanut ALV:illisia maksuja, näet ALV Maksettavaa luokan Kirjanpito-valikossa. Tämä luokka laskee ALV:n määrän, joka sinun on maksettava tulojen perusteella. ALV-maksujen suorittaminen Holvista vähentää summaa ALV maksettavaa luokasta.

7. ALV:n maksaminen Holvista

Jos tilisi on ALV-velvollinen Holvi on muodostanut automaattisesti tilillesi ALV-maksettavaa luokan josta näet kuinka suuri osuus tilin maksuliikenteesä on maksettavia ALVeja. Tämä menoluokka löytyy tilinäkymän oikealta puolelta Kulukorvaukset-painikkeen alta.

ALVien maksamiseen Holvista on muutama eri tapa. Voit joko 1. Maksaa ALV-osuuden suoraan Holvi-tililtäsi verotilille tai 2. Maksaa ALV-osuuden ensin ulos Holvista omalle pankkitilillesi ja maksat sen sieltä verottajalle.

Tässä yksityiskohtaisemmat ohjeet:

Tapa 1:

• Valitse tilinäkymän oikeasta laidasta Lähtevät Maksut > Uusi maksu
  • Valitse maksun menoluokaksi ALV-maksettavaa (englanniksi VAT payable)
  • Vastaanottajan tilinumeroksi verotilin numero
  • Maksun summa: ALV-maksettavaa luokassa näkemäsi summa. Holvi on muodostanut automaattisesti tilillesi ALV-maksettavaa luokan josta näet kuinka suuri maksettavan ALV:n osuus on. Tämä menoluokka löytyy tilinäkymän oikealta puolelta Kulukorvaukset-painikkeen alta.
  • Summa voi olla myös jokin muu, mutta ota huomioon, että kun teet maksun ALV-maksettavaa menoluokkaan, luokassa näkyvä summa vähenee ulos siirretyn määrän verran.
  • Muista laittaa maksuun viitenumero jos se löytyy! Vaihtoehtoisesti laita maksun viestikenttään vähintään viesti "ALV-maksu ajalta X-X" ja yrityksesi y-tunnus tai ALV-numero
  • Jos haluat lisätietoja esim. kuukausitasolla kertyneistä ALVeista katso Holvin muodostama ALV-raportti. Sen löydät näillä ohjeilla

Tapa 2:

• Valitse tilinäkymän oikeasta laidasta Lähtevät Maksut > Uusi maksu
  • Valitse maksun menoluokaksi ALV-maksettavaa (englanniksi VAT payable)
  • Vastaanottajan tilinumeroksi oman pankkitilisi numero
  • Muuten askeleet ovat samat kuin yllä. Kun maksu saapuu tilillesi voit siirtää sen verotilillesi.
  • Tärkeää ALV-maksuissa on muistaa valita maksun menoluokaksi ALV-maksettavaa, muuten laskuri ei nollaudu ja raportointi muuttuu epätasaiseksi. On myöskin hyvä pitää mielessä, että ALV-maksettavaa menoluokkaa ei tulisi käyttää missään muissa maksuissa kuin ALV-maksuissa.

Kun olet maksanut ALVit, Holvi-tilillesi todennäköisesti jää vielä saldoa. Näitä varoja voit joko käyttää laskujen tai muiden yrityksesi menojen maksamiseen tai voit halutessasi tilittää niitä ulos Holvista omalle pankkitilillesi. Kaikki siirrot ulos Holvista tehdään joko lähtevinä maksuina tai kulukorvauksina.